Hippophae rhamnoides jeb smiltsērkšķis ir ogu krūms vai koks, kas iepriecina ar savām ogām diezgan agri. Smiltsērkšķu ogas ir mazas un dzeltenīgā krāsā, to svars ir apmēram pusgrams. Auglis ir ar skābu garšu, tas ir tāpēc, ka tur ir ļoti daudz C vitamīna. Tāpēc ka smiltsērkšķa produkti satur milzīgu skaitu dabā esošos vitamīnus, tiek ieteikts regulāri izmantot šos vērtīgos augļus, taču ievērojot sava organisma īpatnības.
Uzzināt eļļas labās īpašības – https://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-ella/
Smiltsērkšķu augļu izmantošana
Smiltsērkšķu augļi satur lielu devu A, C, un B grupas vitamīnus, bez tam vēl folijskābi un tokoferolu, ko īpaši iesaka grūtniecēm. Tai skaitā smiltsērkšķi satur mikroelementus – silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas sniedz iespēju saglabāt visu iespējamo veselībai nozīmīgo komponentu kompleksu. Sasaldētas smiltsērkšķu ogas var glabāt ilgi, tās nepazaudēs savu dziedniecisko ietekmi. Sausos augļus pārdod aptiekās, taču tos var sakaltēt arī mājās. Tie jāiegādājas ražas vākšanas laikā un tad cauru gadu var apgādāt sevi un savus tuvākos ar dabīgiem vitamīniem.
Smiltsērkšķu lietošanas receptes
Smiltsērkšķu ogas var lietot dažādi, tas nesamazinās šī auga ietekmi uz organismu. Svaigi spiesta smiltsērkšķu sula var tikt lietota kā salātu un deserta izstrādājumu papildus sastāvdaļa. Kā vitamīnu pārpilno un imunitāti uzlabojošu ogu produktu, to visvieglāk ir kopā ar karstajiem dzērieniem. Kā piemēram, ja klepus ilgi nepāriet, ir labi dzert smiltsērkšķu tēju ar ingveru un medu. Smiltsērkšķu ogas ir tie retie augi, kas saldējot saglabā savas labās īpašības. Tāpēc, smiltsērkšķu ogas uz ziemu tiek ievietoti saldēšanas kamerā un ogas būs tādas pašas, kā tikko salasītas. Bet kā visiem ārstnieciskiem augiem arī smiltsērkšķiem ir ierobežojumi. Smiltsērkšķi un to produkti nav ieteicami cilvēkiem ar jebkuru gremošanas sistēmas slimību, žultspūšļa vai aizkuņģa dziedzera iekaisumu, hepatītu un akūtu aknu mazspēju, ja ir akmeņi nierēs, ka arī jāpārbauda vai nav alerģija uz karotīnu vai jebkuru citu vielu.
Smiltsērkšķu pieejamība
Uz šodienu vairākas augļkopības gan audzē smiltsērkšķus, gan ražo to produkciju. Augļkopju saimniecības, ražojot smiltsērkšķu sulu, nosaka savu cenu par kādu izplata vietējā tirgū. Latvijas iedzīvotāju vidū ir ļoti izplatīta smiltsērkšķu eļļa, kur cena nespēlē tik lielu lomu, jo tās veselīgās īpašības ir sen pazīstamas un jau izbaudītas. Iedzīvotāji iegādājas smiltsērkšķus ziemai saldēšanai, savukārt, sulu izmanto ikdienas vajadzībām un smiltsērkšķu eļļu ārstniecībai. Katra saimniecības darbība tiek uzraudzīta un pārbaudīta, un labs smiltsērkšķu audzētājs būs arī Latvijas augļkopju asociācijas dalībnieks.